Annons

Så kommer du igång med sparandet

När ska man börja spara – och hur mycket? Det kan kännas svårt att navigera bland buffertar, fonder och pensioner. Här kommer tre tips på var du kan börja.

Att sätta undan pengar i en kanske redan ansträngd budget kan kännas svårt. Är du precis i starten av vuxenlivet är frågorna oftast många när det kommer till sparande. Man vet helt enkelt inte hur en privatekonomi läggs upp på bästa sätt och i synnerhet ett sparande.

En undersökning om unga vuxnas privatekonomi som SIFO har genomfört på uppdrag av UC, visar att unga vuxna anser att det främst är skolan som har det huvudsakliga ansvaret för att utbilda i privatekonomi (44 procent). Men på följdfrågan hur väl de anser att skolan uppfyller sitt ansvar idag får de ett rungande underkänt. Endast 4 procent av unga i åldern 18-24 anser att skolan uppfyller sitt ansvar.

– Behovet av goda kunskaper i privatekonomi och sparande är onekligen stort. När förutsättningarna för en stabil privatekonomi ökar, kan fler unga ta informerade, kloka ekonomiska beslut och minska risken att hamna i ekonomisk knipa, säger Richard Damberg, expert på UC.

3 tips till dig som vill starta ett sparande

  • Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Du behöver inte spara stora summor från start. Det viktiga är att du får in en rutin på att sätta över en summa pengar till sparande varje månad, även om det bara är en hundralapp. Allt eftersom kan du höja summan.
  • Dela in ditt sparande i kategorier. Pension, buffert och övrigt långsiktigt sparande, till exempel för en resa, är en bra start.
  • Tänk långsiktigt. Det kan kännas avlägset att spara till pensionen när du är i början av din karriär, men börjar du i tid behöver du inte panikspara stora summor när pensionen väl närmar sig. När det kommer till långsiktigt sparande kan fonder vara ett alternativ. Det här är pengar som du inte ska använda på lång tid.

Få hjälp på vägen

Kreditkollen är en abonnemangstjänst som kostar 49 kronor i månaden, helt utan bindningstid. Är du under 21 år får du Kreditkollen helt utan kostnad.

Här kan du följa ditt kreditbetyg, som visar hur din ekonomiska situation mår.

Du kan till exempel sätta upp egna mål för att enklare betala av krediter, eller varför inte anta en utmaning som pushar dig och din ekonomi i rätt riktning.

EXTERN LÄNK: Skaffa Kreditkollen
idag!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln