Ljuset påverkar dygnsrytm och sinnesintryck.
Men i mörkare tider finns hjälp för att hålla fokus uppe.

Så gör du ditt hem ljussmart – expertens bästa tips!

Uppdaterad 2023-10-02 | Publicerad 2023-09-26

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Så var det höst och rullgardinen har dragits ner permanent. Åtminstone bildligt. Vi har vinkat av de ljusa sommarkvällarna och behöver inte vara oroliga att vakna okristligt tidigt av vårsolens bländande strålar som letar sig in genom persiennen timtal innan väckarklockan ska ljuda.

Mer tid spenderas inomhus och på hemmaplan och behovet av att kura, boa, fixa myset – och ljuset – blir något vi ger oss hän till i större utsträckning.

Det finns en föreställning om att LED alltid lyser med ett starkt, kallt sken. Men de finns i många varma färgskalor.

Dimmers direkt i väggen

Maria Sandebring, Teamleader Merchandise på Clas Ohlson.

– Nu när det blir mörkare efterfrågas fler olika typer av belysning och mindre lampor, och som man kan styra efter behov. LED-belysning finns i både varma och kalla färgskalor. Det finns en föreställning om att LED alltid lyser med ett starkt, kallt sken i blå färgskala, såsom det var när tekniken var ny för många år sedan, säger Maria Sandebring, Teamleader Merchandise på Clas Ohlson.

Men det stämmer inte alls längre, konstaterar Maria Sandebring. I dag finns det dessutom smarta, diskreta LED-dimmers som man bara stoppar i vägguttaget. Det krävs alltså inga verktyg eller installationer.

– Sedan är det bara att plugga i golv- och bordslampor och justera styrkan som man vill ha den.

Ljusets betydelse är stor. Rejält stor faktiskt. Ljus beräknas stå för hela 80 procent av alla våra sinnesintryck, enligt en kunskapssammanställning för Folkhälsomyndigheten. Ljus styr över faktorer som människans dygnsrytm och har inverkan på immunförsvar, humör och effektivitet. Bland mycket mycket annat.

Kallt rejält ljus ger fokus och skärpa

Starkt, kallt ljus är bra när vi ska fokusera och prestera.

Eftersom ljuset påverkar vår dygnsrytm är upplysta miljöer också bra när vi ska prestera och producera. Inte enbart av praktiska skäl – att vi ser vad vi gör bättre. Utan även för att människan blir mer effektiv och produktiv i ljusa miljöer då det helt enkelt efterliknar det dagsljus vi får utomhus. Starkt ”kallt” ljus är kort och gott uppiggande och bidrar till fokus.

Det finns ett flertal studier som slår fast att vi blir mer alerta och får mer gjort i rejäl belysning än i myspys-lampornas sken. Något att ta fasta på när det nu på höstkanten är dags för en uppgradering av hemmakontoret för många.

– Med olika typer av skrivbordslampor och LED-lysrör får man till det rätta, lite skarpare, kalla ljuset som lämpar sig för arbete. Skrivbordslampor kan man koppla dimmer till. Kom alltid ihåg att fråga i butik så att din LED-lampa och dimmer blir kompatibla, säger Maria Sandebring.

Varmt och dämpat för avkoppling

När vi ska varva ner och slappna av, innan läggdags till exempel, sker det alltså inte bäst i lysrörens sken. Då behöver vi en mer dämpad, varm belysning. Det det gör oss lugna, positiva och avslappnade, visar forskning i belysningsteknik och inredningsdesign.

– De flesta har en personlig uppfattning om vilken typ av belysning de vill ha i hemmet och i sitt sovrum inte minst. Få saker är så viktigt i ett hem som att man har en belysning som man trivs med och som uppfyller ens behov. Så det är viktigt att det blir rätt! Vi har många fina lampor som ger ett varmt sken, perfekta för sovrummet, säger Maria Sandebring.

Det är viktigt att det blir rätt. Är du inte nöjd är det bara att komma tillbaka och byta. Du har ett helt år på dig.

Hon upplyser även om att det kan vara svårt att avgöra hur en viss lampa blir hemma, när man enbart ser den i en upplyst butik. 

– Men det är bara att köpa hem och prova. Vi har ett helt års öppet köp på all LED-belysning, så man har gott om tid på sig. Är man inte nöjd är det bara att komma tillbaka så hjälper vi till att justera.

Hade du ibland önskat att du kunde tända och släcka flera lampor med en fjärrkontroll – eller till och med på distans med mobilen? Det går! I din Clas Ohlson-butik finns olika trådlösa lösningar för det.

Det finns hela belysningssystem som gör att man med fjärrkontroll eller mobilapp styr såväl ljusets styrka, värme och färg – i hela huset.

– Den typen av system är en bra lösning om man exempelvis vill kunna växla mellan funktionell belysning i köket under tiden man lagar mat, för att sedan få ett mer dämpat och varmt sken då gästerna anländer och ska mingla runt köksön, säger Maria Sandebring.

Glöm inte utsidan

Lys upp utomhus - med gott samvete!
En slinga tänd i två månader förbrukar inte mer el än en snabbdusch.

Om ytterligare en liten tid är det dags att sprida ljus även utomhus.

– Tänk då på att inte underskatta hur lång slinga du faktiskt behöver. Tror du att tolv meter räcker, ta det dubbla. Det går alltid åt mer än vad man tror då slingan ska viras i träd och runt balkongräcken. Och blir det inte bra är det bara att komma tillbaka och byta, säger Maria Sandebring.

Med dagens LED-lampor behöver man inte snåla på ljussättningen varken inne eller ute i rädsla för att behöva lägga hela julklappskassan på elräkningen.

– Dagens LED-belysning är energieffektiv och har en väldigt liten påverkan på elförbrukningen i ett normalt hushåll. Exempelvis en ljusslinga som förbrukar två watt per timme kan vara tänd åtta timmar om dagen i drygt två månader innan den drar lika mycket elförbrukning än en snabbdusch, säger Maria Sandebring.

Vilket är ditt universaltips när det kommer till belysning?

– Ja, att det viktiga är inte hur mycket eller lite belysning man har. Det viktiga är att man har rätt belysning, säger Maria Sandebring, Teamleader Merchandise på Clas Ohlson.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Alex Rodriguez och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET