Annons

Tips: Så minskar du risken för inbrott i höst

Tanken på att råka ut för inbrott oroar många – kanske extra mycket när vi går mot mörkare tider. Lyckligtvis finns det många knep att ta till för att minska risken för inbrott.

Ett starkt skydd står du och dina grannar för.

Att råka ut för inbrott i sin bostad är för många en traumatisk upplevelse.

En hemförsäkring täcker mycket av de ekonomiska konsekvenserna, men den skyddar inte känslan av otrygghet.

Oktober, november och december är högsäsong för bostadsinbrott i Sverige. Om du oroar dig för att drabbas är du långt ifrån ensam – en opinionsundersökning från Novus visar att 6 av 10 svenskar någon gång har oroat sig för att råka ut för inbrott i hemmet.

EXTERN LÄNK:
  Hur många kan se vad du delar på sociala medier? Kolla enkelt – gör Insynstestet här!

Tänk på vad du delar i sociala medier

Många väljer att resa iväg under hösten – resor som det flitigt berättas om i sociala medier. Precis som att dina vänner och familj kan följa din semester, kan inbrottstjuvar se att du är bortrest.

– Folk är otroligt generösa med att dela med sig av sina liv i dag. Och om man inte har koll på vilka som kan se det man delar finns ju så klart en risk att den informationen hamnar i orätta händer, säger Håkan Franzén.

Han fortsätter:

– Det betyder inte att man inte ska våga dela något. Det är upp till var och en hur offentlig man vill vara, men det är bra att vara medveten om hur många som kan ta del av din information och om risken att det kan få konsekvenser. Dessutom kanske man inte heller måste berätta om hur härligt man har det på semestern i realtid, utan ett tips kan i så fall vara att i stället lägga upp bilder när man har kommit hem.

”Skapar trygghet i området”

Det finns många sätt att skydda sitt hem från inbrottstjuvar. Ordentliga lås på fönster och dörrar, sensorer som tänder ytterbelysningen, för att nämna några. Även du och dina grannar kan göra skillnad med Grannsamverkan.

– Det är ett bra skydd för att förhindra inbrott och något som vi på Trygg-Hansa starkt rekommenderar. Förutom att Grannsamverkan är effektivt för att minska inbrott och annan vardagsbrottslighet i ett bostadsområde skapar det även en ökad trygghet i området, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Grannsamverkan är ett samarbete mellan de boende och polisen, där syftet är att göra bostadsområdet mindre lockande för brottslingar. Det handlar bland annat om att meddela sina grannar om man reser bort och att vara vaksam – tjuvar vill ju inte bli igenkända

Grannsamverkan är ett väldigt effektivt sätt att minska risken för inbrott, berättar Håkan Franzén.

– För att få ett så bra skydd som möjligt är det också viktigt att se över dörrlås och kanske installera fönsterlås. Man kan också överväga att installera en säkerhetsdörr samt larm. Man bör även undvika att lägga värdefull egendom synlig, säger Håkan Franzén.

6 snabba tips för att undvika inbrott

Grannsamverkan. Detta samarbete mellan polisen och de boende kan minska brottsligheten med hela 26% i bostadsområdet, visar siffror från BRÅ.

Be grannen hålla extra koll på din bostad när du är bortrest.

Tänk på vad du delar i sociala medier och kontrollera dina inställningar. Om du har en offentlig profil kan alla internetbesökare se att du är bortrest om du berättar om din pågående semester.

Ser du någon du inte känner? Hälsa och fråga var personen är på väg – minsta misstanke om att man är igenkänd ökar sannolikheten för att tjuvar överger gatan och området.

Håll koll på personer i hantverkarklädsel – det förekommer att inbrottstjuvar klär sig i blåställ och en stege under armen för att smälta in.

Skaffa en säkerhetsdörr – förutom att den är bra i händelse av brand och är ljudisolerad, så kan den också verka förebyggande vid inbrott.

Installera rörelsedetektorer och sensorer som tänder ytterbelysningen – ingen vill synas under ett pågående inbrott eller inbrottsförsök.

EXTERN LÄNK:
  Hur många kan se vad du delar på sociala medier? Kolla enkelt – gör Insynstestet här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln