Annons

Expertens råd till dig som väntar barn

Förlossningsskador är en vanlig källa till oro.

Åtta av tio vaginalt födande kvinnor får en bristning i underlivet.

Ändå är förlossningsskador ett ämne som omges av okunskap och tabun.

Här är expertens bästa tips till dig som nyss fött eller väntar barn.

Förlossningsskador är en vanlig källa till oro inför en förlossning. Det finns flera typer av förlossningsskador och många blir man helt återställd från. Men det är viktigt att tala öppet om efterföljande besvär efter en förlossning, menar Eva Jarnhäll på Moderna Försäkringar.

– Man måste våga lita på kroppens naturliga läkningskraft. Det tar nio månader att baka ett barn och upp till ett år innan kroppen kan antas vara färdigläkt.

– Men det är också så att om en muskel är av, så kan man knipa sig blå, utan att det ger någon effekt. Det enda som sker är att de friska musklerna överkompenserar och du får en belastningssmärta.

Saknas underlag

Moderna Försäkringar lanserade nyligen landets första sjukvårdsförsäkring som ger kvinnor möjlighet till specialistvård vid förlossningsskador.

Förlossningsskador delas upp i fyra grader. Sjukvården har god kunskap och rutiner för den mest allvarliga formerna av förlossningsskador, grad tre och fyra. Men det saknas ordentligt underlag kring eftervård för den vanligaste formen av förlossningsskador, en grad två-skada där mellangårdens muskler, slemhinna och hud skadats.

– Det är otroligt positivt att vården nu förstått att en grad två-skada kan se väldigt olika ut och kan ge väldigt stora besvär. Men eftersom grad två-skador historiskt inte har registrerats, och i dagsläget bara registreras av 6 av 44 förlossningskliniker, finns en okunskap och det är fortfarande vanligt att man får bekymmer av dessa skador.

Eva Jarnhäll är upphovskvinnan bakom Sveriges första sjukvårdsförsäkring som ger specialistvård vid förlossningsskador.

”Lita på känslan”

Eva Jarnhäll är i grunden operationssköterska, och har erfarenhet som koordinator på en vårdenhet för kvinnokirurgi.

Hennes råd till alla nyförlösta kvinnor är att alltid säkerställa att skador eller bristningar står i förlossningsjournalen.

Det är också viktigt att gå på efterkontroll hos barnmorskan.

– Det är många som tackar nej till den gynekologiska undersökningen, men man ska alltid göra efterkontrollen hos barnmorskan, även efter ett kejsarsnitt. Då ska man identifiera att kvinnan har ett knip, och har man inte det kan barnmorskan remittera kvinnan vidare till en sjukgymnast.

Har man efter sex månader fortfarande besvär med till exempel kvarvarande inkontinens, smärta i underlivet eller vidhetskänslor bör man söka hjälp hos en gynekolog.

– Lita på känslan, lita på din kropp. Ge den tilltro att läka efter förlossningen, men om man känner att något är fel så ska man ta sina besvär på allvar, säger Eva Jarnhäll.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln