Annons

Vanliga bedrägerier med BankID – så skyddar du dig

Att signera dokument, betala räkningar eller logga in hos myndigheter med hjälp av BankID har gjort livet mycket smidigare för många svenskar. Men trots att tekniken är säker finns alltid den mänskliga faktorn. I värsta fall i form av en bedragare som kan lura till sig känslig information.

Användandet av BankID har de senaste åren vuxit sig stark i Sverige. I år beräknas över 8 miljoner svenskar använda sitt BankID vid sammanlagt 4,5 miljarder tillfällen. Men är det en tjänst man kan känna sig trygg med?

Banker och myndigheter ställer höga krav på tekniken och där kan BankID möta kraven. Men trots den höga tekniska säkerheten är det fortfarande personer som råkar ut för bedrägerier via BankID.

Ofta handlar det om en bedragare som kontaktar dig via telefon eller internet där man uppger sig vara från ett legitimt företag, som en bank eller ett försäkringsbolag. Bedragaren ber dig legitimera dig själv med BankID och efter det har bedragaren tillgång till dina uppgifter.

Ett ID-Skydd gör det svårare för bedragaren – läs mer om hur det fungerar
här

– Om en användares BankID hamnar i orätta händer kan bedragaren göra stor ekonomisk skada. Det kan handla om att bli bestulen på stora summor pengar samtidigt som bedragaren tar ut lån i användarens namn. Tyvärr ser vi att denna typ av bedrägeri blir allt vanligare, säger Jonas Hammarlund säkerhetsexpert på cxLoyalty.

Vanliga metoder bland bedragare

Det du bör vara uppmärksam på är om du oväntat blir uppringd eller kontaktad. Det kan vara att någon ringer dig och uppger sig vara från banken där du är kund. Personen påstår du är utsatt för bedrägeri eller att du av någon anledning behöver identifiera dig. Bedragaren ber sedan om koder från din bankdosa eller uppmanar dig att logga in på en webbsida med ditt BankID. Kom ihåg – din bank kommer aldrig kontakta dig och be dig logga in.

Det kan också handla om att man uppger sig vara från ett support-företag där man beskriver att din dator drabbats av ett virus och vill sälja en tjänst för att hjälpa dig. Precis på samma sätt här ber man dig logga in med BankID för att starta tjänsten, men vad som i själva verket händer är att man får tag i dina personuppgifter och kan göra dyra online-köp eller ta kreditlån i ditt namn.

För att undvika hamna i en situation där du blir lurad finns det några saker du bör tänka på. Ha som tumregel att aldrig använda BankID på uppmaning av någon okänd person via telefon eller internet, även om personen uppger sig vara från ett företag där du är kund.

Uppge heller inte koder från din bankdosa till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig via internet. Koderna är personliga och ska inte lämnas vidare till någon annan.

Minska risken med ett ID-skydd

Skulle du bli drabbad av ett bedrägeri eller identitetsstöld – kom ihåg att alltid polisanmäla händelsen direkt. Du kan även spärra din kreditupplysning hos UC. Spärren innebär att det inte längre går att ta en kreditupplysning på ditt personnummer och försvårar på så sätt fortsatta bedrägerier.

Har du dessutom ett ID-skydd från UC gör du det ännu svårare för bedragare. UC bevakar dina personliga uppgifter på internet, som till exempel ditt betalkortsnummer, passnummer och personnummer. Om dina uppgifter hittas meddelar UC dig direkt via e-post eller SMS och ger dig rekommendationer om lämpliga åtgärder. Man meddelar även om dina uppgifter hos UC ändras, till exempel vid en adressändring eller kreditupplysningar för varor som du inte beställt. På så sätt kan du upptäcka ett bedrägeri i tid och minska eventuellt ekonomiska skador.

I UC ID-skydd ingår även assistanshjälp dygnet runt och försäkring för kvarstående skuld samt vid rättstvister.

Beställ ett ID-Skydd från UC
här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln