Annons

Så minskar du risken för att bli ID-kapad

Identitetsstöld har blivit ett allt vanligare brott och många svenskar drabbas varje år.

Men det finns sätt att minska risken att bli utsatt för ID-kapning – här kommer fem snabba tips.

Att kapa någons identitet är enkelt. Har förövaren exempelvis fått tillgång till ditt personnummer kan man få kontroll över din identitet. Sedan är det lätt att i ditt namn beställa kreditkort, teckna abonnemang, handla mot faktura eller göra en adressändring.

En bedragare kan alltså göra av med tiotusentals kronor på några dagar, utan att du märker något.

– En stor del av de som drabbas av ID-kapning upptäcker det för sent, men det finns några enkla tips som gör det svårare för bedragaren att kapa din identitet, säger Christopher Marken, Ansvarig för UC:s tjänster mot privatpersoner.

Vad kan du göra för att förebygga risken att bli ID-kapad? Här listar Christopher Marken fem snabba tips.

EXTERN LÄNK

Läs mer om UC ID-skydd på MinUC.se

1. Skylta inte på nätet när du reser bort

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier som avslöjar att du är bortrest och hur länge du är hemifrån. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg.

2. Sätt lås på din brevlåda

Via din brevlåda är det lätt för en bedragare att komma över känslig information som personnummer, avier och inloggningskoder. En bedragare kan även stjäla post som innehåller kreditupplysningar eller fakturor vilket gör det svårare att upptäcka en eventuell ID-kapning. Är du bortrest en längre tid bör du be en vän eller granne att tömma din brevlåda regelbundet, alternativt lagra din post hos Posten.

3. Var rädd om dina ID-handlingar

Var rädd om din plånbok, handväska och andra värdehandlingar. Har du förlorat ett ID-kort, körkort eller pass bör du snarast göra en förlustanmälan hos UC. På så sätt gör du det betydligt svårare för en tjuv att använda din ID-handling för att till exempel ta lån eller handla på kredit i ditt namn. I UC ID-Skydd ingår förlustanmälan kostnadsfritt.

4. Håll koll på din kreditupplysning

Att få hem en kreditupplysning som du inte känner igen och som är tagen av ett företag som du inte har varit i kontakt med är ofta en första signal om att något är fel. Personnummer är tyvärr ofta lätta att få tag på och därför är det viktigt att vara på sin vakt och ha koll på sin kreditupplysning.

5. Håll koll på kontoutdraget

Följ upp konstiga transaktioner och kontakta din bank omedelbart om något ser konstigt ut. Ta för vana att då och då logga in på din internetbank och kontrollera att inga okända transaktioner dyker upp.

Vi en eventuell ID-kapning kan du i vissa fall få hjälp via din hemförsäkring, men det är viktigt att du kollar vad just din hemförsäkring täcker. I många fall kan det vara att en hemförsäkring endast hjälper dig efter att brottet har begåtts. Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador. När någon uppgift i din kreditupplysning ändras får du ett sms eller ett mail med information, vilket gör att du snabbt kan agera. Skulle du trots detta bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans och på MinUC.se. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder efter en ID-kapning.

EXTERN LÄNK

Beställ UC ID-skydd idag

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln