Annons

Så mycket kostar alla nya prylar till bebisen

Är det dags för tillökning i familjen?

Här kommer några tips på hur du kan få ner kostnaderna rejält på de 20 vanligaste inköpen för nyblivna föräldrar.

Köp- och säljappen Shpock har tittat på kostnaden för 20 prylar som är typiska inköp för nyblivna föräldrar, alltifrån babykläder och skötbord till barnvagn och babysitter.

Den sammanlagda kostnaden för de som köper nya prylar från vanliga och populära varumärken, landar på nästan 19 000 kronor. Om man istället väljer att köpa motsvarande prylar begagnat landar det i stället runt 6500 kronor, cirka en tredjedel av priset.

– Vi har tittat på snittpriser för olika begagnade prylar, men om man har tålamod och håller utkik på Shpock kan man så klart komma ännu lägre i pris. När folk väl rensar ut bland bebisprylar är det många som kan tänka sig att sälja till riktigt låga priser om man får till en enkel och smidig affär, säger Annette Karlberg, ansvarig för Shpock i Sverige.

EXTERN LÄNK

  Ladda ner appen och hitta prylar nära dig!

I undersökningen har priser från från populära och vanliga varumärken använts för att beräkna kostnaden för nya produkter. Dessa har därefter jämförts med snittpriset på motsvarande produkter på Shpock. I analysen har endast produkter som bedömts vara i gott skick har tagits med i beräkningen.

Köp babykläder till paketpris

Ett klädpaket med nya gravidkläder och amningskläder landar lätt över tusenlappen när man köper nytt, medan man på Shpock betalar runt 40 kronor i snitt per plagg.

Begagnade babykläder säljs ofta i paket. Om du köper ett paket med 20 plagg landar det runt 320 kronor, medan du skulle betala över 800 kronor för motsvarande nya kläder.

Om man väljer att köpa andra prylar till barnet begagnat finns det ännu mer pengar att spara.

En enkel spjälsäng som man annars får betala nästan 600 kronor för hittar man för knappt en tredjedel begagnat. En barnvagn som ofta går loss på över 10 000 kronor kan man köpa för en bra bit under halva priset.

– Jag tror att många nyblivna föräldrar börjar bli mer medvetna om sina omkostnader och vilket avtryck de gör på miljön. Shpock lanserades i Sverige för ett år sedan och bebiskategorin har snabbt blivit en av de mest populära kategorierna bland både säljare och köpare, säger Annette Karlberg.

Fem fördelar med att handla begagnat:

Spara 2/3 av priset genom att handla begagnat.

Om man köper nytt är det lätt att man faller för det billigaste på marknaden, men om man köper begagnat är priset ofta lägre på kvalitetsprylar jämfört med slit-och-släng-produkter.

Återanvändning är bra för miljön!

Om du köper begagnat ser inte du, ditt barn och ditt hem ut som alla andras.

Sälj igen! Om du köper begagnat smart har du ofta möjlighet att sälja vidare igen till samma pris, vilket innebär att du kommit undan utan att egentligen ha betalat något alls!

Tips när du köper begagnade babyprylar:

Kolla skicket: Visst slitage är naturligt när man köper begagnat, men innan köpet ska du försäkra dig om att allt fungerar och är komplett. Man ska aldrig köpa eller sälja vidare ett babyskydd som varit utsatt för en olycka.

Fokusera på kvalitet: Begagnade prylar med bra kvalitet har ofta ett längre liv än slit-och-släng-prylar.

Kolla priset: Jämför med vad produkten kostar som ny och vad andra säljer liknande prylar för. Att pruta är tillåtet, men ställ rimliga krav, både som säljare och köpare.

EXTERN LÄNK

  Ladda ner appen och hitta prylar nära dig!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln