Snurre Sprätt i ett riggat mästerskap

Brenning: Undrar hur länge de är kvar inom fotbollen

Manchester City förväntade sig en hyllningsparad men får just nu löpa gatlopp i den engelska pressen.

Anledningen är att Pep Guardiola och klubbledningen glömde en viktig sak när de riggade de engelska fotbollsmästerskapen och köpte sina titlar.

Ett misstag som förvandlat världens potentiellt främste fotbollstränare till Snurre Sprätt.

Kollegan Jan-Olov Andersson är i Cannes där han bland annat sett den nya filmen om fotbollsvärldens kanske störste genom alla tider, Diego Maradona. Han rapporterar:

”I filmens inledning får vi se hur några bilar i rasande fart kör genom Neapels centrum. Hur Maradona gör entré på presskonferensen där han ska presenteras. Hur första frågan han får är om det är camorran, den lokala maffian, som ligger bakom den på sin tid rekordhöga övergångssumman, 65 miljoner kronor. Och hur Napolis klubbdirektör upprört svarar med att slänga ut journalisten för att frågan är så oförskämd.”

Det låter som en anekdot från en svunnen tid men hade faktiskt kunnat vara i dag. Det räcker egentligen med att höja insatserna och byta ut namnen.

”I filmens inledning får vi se hur en buss med öppet tak kör genom Manchesters centrum. Hur Pep Guardiola gör entré på presskonferensen där han förväntar sig hyllningar för FA-cuptiteln. Hur frågan han får är om det är Abu Dhabi, klubbens ägare, som ligger bakom den på sin tid mest betydelsefulla tränarrekryteringen.”

Guardiola slängde inte ut journalisten från presskonferensen förra helgen efter frågan om han fått pengar vid sidan om fotbollen för att träna City (som det påstås att den tidigare tränaren Roberto Mancini fick). Men spanjoren hade nog gjort det om han bara hade haft möjligheten. City-tränarens presskonferens kommer inte heller bli lika historisk som Maradonas men på flera sätt sammanfattar den faktiskt historien om Manchester City.

För det var ju inte så här det skulle gå.

Pep Guardiola firade titlarna i Manchester.

Tre riggade titlar

Det var för att bevisa att han inte bara kan vinna med färdiga storklubbar och redan överlägsna spelare som Pep Guardiola tog över Manchester City. För att bekräfta för alla att hans filosofi är oöverträffad även i den fysiska, tempostarka och konkurrensutsatta engelska ligan och för att en gång för alla cementera sig själv som en av fotbollsvärldens största tänkare och tränare genom tiderna.

Men när han nu stod på toppen, efter att som första brittiska herrlag vunnit den inhemska trippeln, fick han inte fira. I stället tvingades han och klubben försvara sig mot anklagelserna om finansiellt fusk.

Pep Guardiola har den senaste månaden sin tur anklagat den brittiska pressen för att vara jävig till fördel för de klassiska storklubbarna Manchester United och Liverpool. Redan innan FA-cupfinalen gick han till exempel till attack mot Daily Mail för att de, efter Citys ligaseger, hade toppat sin hemsida med en artikel om Paul Pogbas konfrontation med United-fansen i stället för Citys segerfirande.

För en objektiv åskådare är det dock lätt att förstå varför Daily Mail gjorde det valet. Paul Pogba är helt enkelt mer intressant än Manchester City. Det är också lätt att förstå om många har svårt att hylla City för deras många gånger bländande fotboll eftersom sanningen är lika brutal som enkel: Manchester City är ointressant och anledningen är att de precis vunnit tre riggade titlar.

Sir Alex Ferguson med Champions League-pokalen 2008.

Uniteds framgång var förtjänad

Bara Citys tre inhoppare i FA-cupfinalen mot Watford kostade tillsammans 1,8 miljarder kronor. De senaste elva säsongerna har klubben lagt 14,6 miljarder kronor på spelare. Det är nästan 50 procent mer än tvåan på listan i fotbollsvärlden under samma period, franska Paris Saint-Germain, och mer än de spanska storklubbarna Real Madrid och Barcelona betalat tillsammans.

Det går självklart att argumentera för att även Sir Alex Ferguson, med landets då största spenderarbyxor, köpte sina titlar i Manchester United men det fanns trots allt en historia bakom de pengarna. En resa till toppen som finansierats av egna framsteg, en banbrytande tränare, smarta kommersiella investeringar och hemmafostrade stjärnspelare. Det var en förtjänad framgång.

Manchester City har också en historia (klubbens grundades bara två år efter United) men Abu Dhabis snabba fotbollsrevolution kapade trådarna till det gamla och det är därför svårt att i dag dra några som helst seriösa kopplingar mellan det gamla och det nya i den blå klubben. Dagens Manchester City är ingen framgångssaga för en stolt gammal fotbollsinstitution. Det är blott ytterligare en påminnelse om dagens många gånger plågsamt fantasilösa värld där de rikaste nästan alltid vinner.

Men frågan är vad de där segrarna egentligen är värda?

Manchester City firade titlarna med en parad.

Blir med Snurre Sprätt i huvudrollen

Den spanska ligachefen kräver i dag att såväl Manchester City som PSG kastas ur Champions League för att de hotar balansen i hela fotbollens struktur men jag är inte säker på att sporten kommer behöva agera. PSG:s kritiserade ägare påstås redan fundera över sin framtid inom fotbollen och frågan är hur länge Abu Dhabi vill vara kvar som slagpåse och spottkopp?

Shejkerna köpte Manchester City i hopp om att få kärlek på köpet och Pep Guardiola tackade ja till tränarjobbet med förhoppningen att få sitt kapitel i fotbollshistorien. Nu tvingas ägarna se hur steget in i fotbollen snarare satt ljuset på, än som det var tänkt överskugga, Förenade Arabemiratens problem med mänskliga rättigheter och Guardiola måste fundera på hur han ska tvätta sitt tidigare så goda rykte efter att i flera års tid ha blivit förknippad med nämnda situation.

Anledningen är att de båda gjorde ett stort strategiskt misstag när de försökte skriva idrottshistoria tillsammans. De glömde en viktig sanning i den dramaturgiska konsten: Att folket alltid hejar på en underdog.

Det visade sig mycket riktigt att det var maffian som finansierade det annars omöjliga Maradona-köpet sommaren 1984 men argentinarens ligatitel med Napoli 1986/87 är trots det fortfarande fotbollshistoriens kanske mest mytomspunna. En knarkade fotbollskonstnär som bär ett nederlagstippat gäng i maffians hemstad är trots alla omständigheter fortfarande ett svårslaget filmmanus.

En stat som köper ihop ett överlägset drömlag och dominerar en världssport kan kanske också bli film. Men det blir i så fall en Space Jam med Snurre Sprätt i huvudrollen.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Följ ämnen i artikeln