”Facket har ställt sig på mobbarnas sida”

Uppdaterad 2018-11-30 | Publicerad 2018-11-27

”Facket har ställt sig på mobbarnas sida”.

Så lyder den hårda kritiken från medlemmar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna – efter vittnesmål om trakasserier mot judiska läkare på sjukhuset.

– Många med minoritets- och utländsk bakgrund känner sig nu otrygga, säger en person i sjukhuspersonalen.

Sjukhusledningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har tidigare fått skarp kritik från bland annat den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center för att de ignorerat larmen om trakasserier och antisemitism. Även socialministern Annika Strandhäll (S) har reagerat på Aftonbladets avslöjanden.

– Sjukvården ska aldrig acceptera diskriminering, har hon tidigare kommenterat.

Nu hårdnar även kritiken mot Läkarföreningen på sjukhuset och ordförande Yvonne Dellmark. Hon ifrågasätts efter ett medlemsbrev i förra veckan om den rådande situationen, där hon bland annat skriver ”de av er som ropar på omedelbara åtgärder litar på medias bild. Med underlag i tidigare arbete och synpunkter från fler har vi en något annorlunda bild av vad som hänt...”. Längre ner i brevet skriver hon ”...framför allt behövs den ömsediga respekten att försöka att förstå motparten för att kunna gå vidare tillsammans”.

– Det är ett sätt att försöka skjuta budbäraren. Och det är helt förfärligt att uppmana till att försöka förstå sin motpart, som att be ett våldtäktsoffer förstå sin förövare. Det är som att de stoppar huvudet i sanden och bestämt sig för att en bild är sann. Det är obegripligt att de hanterar det så här, säger en medarbetare på sjukhuset som vill vara anonym, på grund av rädsla för repressalier på arbetet.

Ytterligare en person i sjukhuspersonalen säger:

– Läkarföreningen verkar ha köpt mobbarnas linje. I stället för att stötta de drabbade medlemmarna har man ställt sig på förövarnas sida genom att inte agera, säger en person med insyn. Många med minoritets- och utländsk bakgrund känner sig nu otrygga, när inte ens facket verkar kunna ställa upp på de diskriminerades sida.

”Otroligt pressad arbetssituation”

Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen, säger att hon inte kan kommentera enskilda ärenden – och att medlemmar missförstått vad hon menade i brevet.

Så vad menar du med formuleringen, att försöka förstå motparten?
– Vi har en arbetsmiljö där det till exempel i akuta lägen, med svårt sjuka patienter, kan uppstå situationer där någon känner sig kränkt av någon kollegas sätt att uttrycka sig. Det kan växa till en större konflikt om man inte har en dialog. Självklart ska man inte acceptera diskriminerande uttryck, men det är inte alltid den som uttryckt sig fel har förstått hur det togs emot. Det finns exempel bland annat i samband med ”metoo”.

I brevet till medlemmarna skriver hon också att ”det finns hopp om att kunna arbeta med arbetsmiljön på ett helt nytt sätt den här gången. Det som tidigare varit ok är inte det”.

”Gillat” överläkarens inlägg

Missnöje riktas också mot Läkarföreningen, då en person i styrelsen ska ha tryckt gilla på en av de antisemitiska nidbilder som den utpekade överläkaren publicerat på Facebook för några år sedan. Inlägget, som Aftonbladet tagit del av, har både Simon Wiesenthal Center och Svenska kommittén mot antisemitism tolkat som klart antisemitisk.

I en diskussionstråd på Läkarföreningens Facebook-sida skrev en läkare tidigare i veckan:

”Jag frågar mig också hur samtalen går med den facklige representanten på det berörda temat, som gillat de antisemitiska bilderna som mobbaren lagt ut på Facebook? Hur kan en sådan person vara en godkänd facklig representant som ska stötta medlemmar mot trakasserier?”

När Aftonbladet når fackrepresentanten säger han först att han inte minns men att det ”är osannolikt att jag skulle ha gillat bilden”. Sedan tillägger han i ett mejl:

– Om jag skulle ha lajkat en olämplig bild så är det dumt gjort och jag ber naturligtvis om ursäkt för det.

Inte bemöta rykten på internet

Ordföranden för Läkarföreningen på sjukhuset, Yvonne Dellmark, har tidigare bekräftat att den utpekade kliniken är ”en enhet som historiskt haft arbetsmiljöproblem”.

– Det är omöjligt att reagera på något vi inte sett. Att bemöta rykten som sprids på internet utan att ha tillgång till informationen själv, det är helt omöjligt, säger hon om kritiken mot den fackliga representanten.

Aftonbladet har även sökt Heidi Stensmyren, Läkarförbundets förbundsordförande, som enligt sin presskontakt inte har möjlighet att svara på frågor kring kritiken på grund av tidsbrist.

Aftonbladet har även sökt det utpekade överläkaren som tagit ”time out” under pågående utredning.

Några dagar efter publicering vill Yvonne Dellmark tillägga:

– Jag är mycket ledsen för de medlemmar och andra som tagit illa vid sig av vårt illa formulerade medlemsbrev. Jag  kan idag se att texten har uppfattats på ett mycket tråkigt sätt som jag absolut inte står för.

ANNONS