Men bara en av dem mot europeiskt motstånd, Ungern, som dessutom inte rankas bland de sju-åtta bästa i Europa.

I den ena vågskålen: Norges ett dygn kortare vila.

I den andra: Sveriges skador på Jim Gottfridsson och Jesper Nielsen.

Då räckte inte Sverige till.

Och plötsligt blev den spikraka vägen mot VM-semi krokig.

Sagosen utbytt

Sverige lyckades bromsa de fruktade norska kontringarna inledningsvis genom bra värderade avsluten, snabbt hemspring och kloka byten anfall/försvar.

Sverige lyckades också neutralisera Sander Sagosen riktigt bra i början och efter 20 minuter plockade Christian Berge av sin superstjärna i svensk ledning 11–9.

Men svenskt slarv framåt sista fem–sex minuterna (som de obegripliga petandet med bollen in till Andreas Nilsson) och dålig spelföljd gjorde att man knappt kom till skott och samtidigt åkte man på norska kontringar. Norrmännen bytte målvakt efter 25 minuter, när Sverige ledde med 13–12, men inhopparen Espen Christensen behövde bara göra en räddning när Norge vände till 17–14 i paus.

Sverige paralyserat

Trots att Andreas Palicka inledde med två räddningar fick Sverige en mardrömsstart i andra med bland annat spel i fyra mot sex efter en dundermiss i bytet.

Man fortsatte söka Nilsson på linjen utan några satsningar bakom. Det funkade mot Tunisien men Norge är klokare än så.

Norge gjorde det de är bäst i världen på: straffa motståndarens tekniska fel med snabba omställningar: 22–15 efter 37 minuter.

Sverige var inte bara paralyserat utan också överkört.

Det var inte utan att Gottfridsson och Nielsen saknades.

Samtidigt som flera av spelarna på planen inte hade en alls lyckad dag, som Albin Lagergren och Kim Ekdahl Du Rietz.

Kristján Andrésson tog timeout, höjde rösten för ovanlighetens skull och stuvade om.

Symptomatisk scen

Blödningen stoppades tillfälligt när Simon Jeppsson kom in och bombade in de enkla målen Sverige inte varit nära artt ha fram tills dess.

En symptomatisk ”scen” för den här matchen kom efter 45 minuter och ställningen 25–20. Det norska målet var tomt när Sverige kontrade. Men i stället för att lägga in bollen i den tomma kassen från tolv meter försökte Wanne passa Lagergren i djupled. Då kom Christian O’Sullivan flygande i luften och hindrade passningen från att nå fram med ett uppoffrande språng.

I slutet av matchen jagade Norge den femmålsseger som krävdes för att man skulle vara klart för semifinal oavsett hur matchen på onsdag mellan Sverige och Danmark slutar.

Samtidigt var det väldigt viktigt för Blågult att hålla nere siffrorna så mycket som möjligt för att inte få en nästintill ”omöjlig” uppgift mot Danmark.

Nu stannade det vid en tremålsseger för Norge.

Det innebär att om Sverige vinner med tre mål mot Danmark är både Sverige och Danmark vidare (förutsatt att Danmark och Norge vinner sina andra matcher som återstår).

Vi sa alla att målvakt/försvar skulle avgöra matchen (det säger vi i och för sig alltid inför alla matcher, typ).

Men faktum är att Sverige vann målvaktsmatchen: 30 procent mot 23 procent eller 13 räddningar mot 5.

I stället föll man på de tekniska felen: 15 mot 8.

Det är lätt att bara skylla på sig själva då, som svenskarna gjorde, men vi ska komma ihåg att Norge stod för ett skickligt försvarsspel i sammanhanget. Det bästa de presterat i VM.

Mattias Zachrisson hade gjort flest spelmål (25) i VM av svenskarna. Norrmännen såg till att han inte ens fick bollen i anfallen.

Norrmännen verkade också helt oberörda av den ett dygn kortare vilan.

Man gick runt på klart färre spelare i matchen och hade bara sex målskyttar totalt mot Sveriges tio.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se